Dit zijn de winnaars van de Computable Awards 2022! | Computable.be

2022-05-29 07:50:09 By : Mr. Nero Peng

In het bijzijn van goed gezelschap (Prins Laurent van België!) maakte presentatrice Geena Lisa de winnaars bekend van alle Computable Awards op de Cybersec Europe-beurs in Brussel. Er waren prijzen voor startups, studenten van hogescholen, een prijs voor sociale initiatieven, drie prijzen voor project van het jaar en natuurlijk de IT Person of the Year.

Beginnen deden we met de Next Generation Award. Daarvoor mochten vier delegaties it-studenten van vier hogescholen, projecten voorstellen die hun kennis en kunde demonstreerden. De jury (Kris Poté van CapGemini, Frederik Tibau van Agoria en Peter Witsenburg van Belgium Cloud) keken toe en zagen dat het goed was. 

De vier deelnemers waren de AP Hogeschool uit Antwerpen, HoGent, HoWest uit Kortrijk en Kulak uit Kortrijk. De kandidaten van de AP Hogeschool hadden hun project Argus meegebracht, vernoemd naar het mythische monster met honderd ogen. Argus is een grotendeels op open source-software gebaseerde tool waarmee organisaties en bedrijven hun webinfrastructuur tot op hardwareniveau kunnen testen. De tool maakt daarvoor gebruikt van een geautomatiseerde checklist die elk een bepaald aspect van een site op het rooster leggen. De https-list gaat bijvoorbeeld na of en welke SSL-versie wordt ingezet, de vulnerability-checklist controleert onder meer openstaande poorten en zo zijn er ook lijsten voor DNS-instellingen, cookies en mail. 

Heel het platform is containergebaseerd (Kubernetes) en vervangt bestaande tools die nu vaak nog op vragenlijsten zijn gebaseerd (en die, zo werd terecht aangehaald, vaak met tegenzin, foutief of niet worden ingevuld). Argus daarentegen vergist zich nooit en heeft er altijd zin en heeft ook als voordeel dat er continu gemonitord wordt en niet om de paar maanden of jaren. Het team van AP heeft nu contact met Victor, de Vlaamse ict-organisatie die zich op overheden richt, om te kijken of er interesse is om de tool uit te rollen. 

De jongens van HoGent kwamen dan weer een pleidooi geven voor het gebruik van open data. Om het belang daarvan aan te tonen hadden ze in Power BI een tool gebouwd waarmee snel openbare datasets met elkaar vergeleken konden worden. Zelf hadden ze een demo gebouwd waarmee men kan nagaan of er een correlatie is tussen het aantal toegediende covid-vaccins in een bepaalde stad of wijk en de arbeidsstatus. En die bleek er wel degelijk te zijn: hoe hoger het aantal werkende mensen, hoe meer gevaccineerden er waren. Op die manier kunnen ook snel andere datasets ingeschakeld worden. Zijn er bijvoorbeeld na een lockdown meer nieuwe besmettingen in gemeenten waar veel gevaccineerden zijn? Ook dat bleek zo te zijn, allicht omdat meer mensen daar een covid safe ticket konden bemachtigen om aan manifestaties deel te nemen of omdat meer mensen dachten dat ze volledig beschermd waren. 

Het aantal toepassingen is bijna oneindig. Heeft 5G een invloed op het aantal ziekenhuisopnames? Wordt er meer water verbruikt in gebieden met veel ontbossing? Zijn landen die veel Russisch gas invoeren meer of minder geneigd tot sancties? Als er data over bestaat, kan dit met de tool van HoGent zeer snel onderzocht worden. De bruikbaarheid staat op valt natuurlijk met de beschikbaarheid van databronnen en daar wringt het schoentje nog, gaven ook de studenten toe. Veruit de meeste informatie komt nu van de overheid en gaat niet altijd even breed. En dan nog ontsluit bijvoorbeeld Vlaanderen veel meer data dan Wallonië. In vergelijking met bijvoorbeeld Nederland staat België zelfs op een fikse achterstand.

Het duo dat HoWest had afgevaardigd kwam dan weer het belang van fysieke beveiliging in het cybersecurityverhaal aantonen. De twee studenten deden daarvoor een live hack van een laptop die (zogezegd) onbeheerd was achtergelaten. Door een speciale hacktool op een usb-stick te gebruiken (Rubber Ducky) werd de laptop volledig overgenomen en aan een command en control-server onderworpen. Daarna was het een koud kunstje om op zoek te gaan naar wachtwoorden, interessante documenten of logingegevens. Via de laptop konden de studenten zich zelfs een weg banen naar andere machines in het netwerk en ook die gaan besnuffelen. 

De solostudent van de KULAK ten slotte, kwam zijn startup eMindbrowser voorstellen. Het is een Android-app die zeer gevoelige data kan beschermen, zoals bijvoorbeeld online consultaties van psychologen en psychiaters met hun patiënten. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van doorgedreven encryptie en intensieve hashing van wachtwoorden en logins, zowel aan de kant van de patiënt als aan de kant van de zorgverlener. Is er dan onverhoopt toch een datalek, dan is er nog geen man overboord omdat alle data versleuteld is. Ook bijvoorbeeld database operatoren of service providers die tussen de twee partijen in zitten, hebben geen toegang tot de data. Emindbrowser onderscheidt zich op die manier ook van veel andere, gelijkaardige initiatieven die echter veelal beroep doen op trusted third parties. Deze tool houdt alles binnen de eigen perimeters. 

De uiteindelijke winnaar van de “Next Generation Award” werd de AP Hogeschool. 'De jongens en meisjes van Argus hadden volgens ons het meest 'tastbare” product', zegt jurylid Peter Witsenburg. 'Hun sterkte ligt ook in het feit dat ze die verschillende checklists combineren. Er bestaan al wel wat oplossingen die elk van die deelaspecten aanbieden, maar zij brengen het als een soort holistisch pakket. En dat charmeerde ons.'

Elk jaar kiest Computable (nou ja: dezelfde vakjury als die van de New Generation Award) een Tech Startup Of the Year uit de tien genomineerden. Ook dit jaar werd die traditie verdergezet op de Cybersec-beurs.

De tien bedrijven die de eindfinale haalde, kregen exact een minuut om hun verhaal uit de doeken te doen en de jury te overtuigen. In tegenstelling tot de vorige jaren, werd dat krappe tijdsbestek ook door bijna alle deelnemers gerespecteerd. Slechts een enkeling ging over de deadline en verschillende deelnemers konden zelfs ruim onder de tijd afronden. 

Het soort bedrijven dat de revue passeerde, was erg divers. Van software die automatisch freelance vertalers matcht met ingediende documenten (Lilo) over security-oplossingen (Trustbuilder en Jimber) tot white label-aanbieders van clouds (Whitesky Cloud). Sommige deelnemers hadden hun pitch tot in de perfectie voorbereid en gaven een gedreven en geïnspireerde indruk, bij andere brak het koude zweet uit, zodra ze op het podium stapten, maar uiteindelijk wist iedereen behouden en wel te landen. 

Voor de jury mocht de allereerste deelnemer (Deltaray) meteen de award mee naar huis nemen. Zij bouwen technologie om 3D-röntgenscans te maken waarmee machines in fabrieken geïnspecteerd kunnen worden. Het bedrijf gebruikt daarvoor ai-technologie waardoor het proces ongeveer tien keer sneller verloopt dan met gebruikelijk ct-scans. Deltaray werd opgericht in 2019 en heeft nu een tiental werknemers. Het focust nu vooral op medische device en de automotive-branche, dat is meteen ook de reden waarom het bedrijf al een vestiging heeft geopend in Duitsland. Ook in Tsjechië werd al voet aan de grond gezet. Het bedrijf heeft ook plannen om een soort kant-en-klare kit aan te bieden die in bestaande inspectiesystemen geïntegreerd kan worden. Zodra die klaar is (over een jaar allicht) wordt ook gemikt op de Amerikaanse en Chinese markt. 

Het zilver ging naar Metamaze. Dit bedrijf maakt een SaaS-tool die automatisch documenten kan interpreteren en classificeren. Op die manier moet bijvoorbeeld informatie die op een Word-document staat niet meer manueel overgetikt worden in SAP. Metamaze onderscheidt zich door de hoge mate van automatisering. Waar veel concurrenten zich nog behelpen met templates of zich moeten beperken tot zeer specifieke documenten (facturen bijvoorbeeld), werkt hun oplossing universeel over sectoren en documenten heen. Het bedrijf telt nu een 30-tal werknemers en werd anderhalf jaar geleden nog maar opgericht. In die tijd werden al twee funding-rondes afgewerkt. 

De bronzen medaille, ten slotte, was voor Soda. Zij bouwen een SaaS-platform dat de integriteit van data controleert en verzekert. Data wordt daarbij automatisch gemonitord en beheerd en gecontroleerd aan afgesproken standaarden, waar die zich ook bevindt. Onder meer Hello Fresh, Disney en Loom maken er al gebruik van. 

'Het was dit jaar een bijzonder interessante shortlist met genomineerden, en sommige van de pitches waren erg sterk, maar over de winnaar was de jury het relatief snel eens’, zegt jurylid Frederik Tibau (Agoria). ‘Met Deltaray bekronen we een bedrijf dat slaagt waar velen falen, namelijk voet aan de grond krijgen op de belangrijke maar zeer conservatieve Duitse markt. Voorts kon het team rond Dirk Hamelinck al ruim 5 miljoen euro ophalen om zijn groei te versterken, en is er nog een bijzonder groot potentieel om zich buiten de huidige niche te richten op tal van andere markten. Onze runner up, Metamaze, groeit bijzonder snel en kon enkele maanden na zijn oprichting al klanten zoals Axa Bank, Borealis en Atlas Copco overtuigen. Ook het feit dat dit bedrijf van meet af aan tal van investeerders achter zich kreeg in een bijzonder competitieve markt, was een belangrijk argument. Het Brusselse databedrijf Soda eindigt op de derde plaats. Soda sprong op het juiste moment in de niche rond datamonitoring en kan hiermee een potentieel gigantisch afzetgebied bedienen. Net zoals heel wat van de bedrijven die we hoorden pitchen voor de Computable Awards, heeft ook Soda een bijzonder sterk team om op terug te vallen.’

Voor de Social Innovation Award, een geesteskind van Computable-collega Luc Blyaert, ging de hoogste eer naar Digitale Wolven uit Antwerpen. Digitale wolven is een vzw die jonge kinderen wil laten kennismaken met technologie en digitale tools en hen zo wil helpen voorbereiden op de wereld van morgen. Ze doen dat concreet met workshops te geven rond thema’s als programmeren, robots, 3D-printing en internet of things. Kinderen van 6 tot 18 worden zo op een speels en ongedwongen manier ingewijd in alle geheimen die achter deze technologieën zitten. 

De runner-up voor de Social Award werd Molengeek, het gekende instituut uit Molenbeek dat tegelijk codeerschool, co-workingruimte, coaching-omgeving en startup-incubator is. Het zeven jaar oude initiatief is ondertussen de kinderschoenen helemaal ontgroeid en mag op actieve steun rekenen van grote namen als Google. 

In de categorie Project of the Year konden de gegadigden zich in drie verschillende categorieën inschrijven: Enterprise, Small & Medium Business en Public Market, naargelang waar de oplossing werd uitgerold. 

In de categorie Enterprise ging het goud naar Bebat. De organisatie bracht de datatromen van tienduizenden meetpunten via iot-sensoren samen in een overkoepelend platform. Dat brengt een duidelijker overzicht mee van zijn volledige recyclageketen en waarborgt de veiligheid van de inzamelunits. Technologiebedrijf Cubitec bouwde op vraag van Bebat in twee maanden een applicatie, waardoor het snel kon starten om data te verwerken. De runner-up werd het project dat Laco opzette voor Federale Verzekeringen. De verzekeraar migreerde al zijn data- en analytics-activiteiten naar een moderne cloud-infrastructuur om beter in te spelen op de noden van de markt en tegelijk haar interne werking te stroomlijnen. Bovendien maakt dit ook de inzet van analytics en ai-tools een stuk evidenter. De meerwaarde van het project liet zich al op verschillende domeinen voelen. Bij het begin van de pandemie bijvoorbeeld maakte de beschikbaarheid van gegevens een gedetailleerde wekelijkse rapportage mogelijk over de financiële en operationele impact van de lockdowns. 

De categorie SMB werd dan weer verzilverd door Bioracer, een fabrikant van fietskleding. Het bedrijf maakt zo’n 12.000 nieuwe ontwerpen per jaar en verzamelt daarvoor een massa zware grafische bestanden en bijhorende data. De oplossing die it-integrator Tracs Systems voorstelde, was een volledig schaalbare en redundante omgeving met twee volledig synchrone datacenters in Tessenderlo en een asynchrone replica in het buitenland. Deze kunnen bovendien eenvoudig en flexibel uitgebreid worden. BioRacer wil daarmee klaar zijn voor de volgende stap in het hybrid-it en cloud-verhaal.

Het zilver in deze categorie was voor iForce, een forensisch auditbureau dat online fraude helpt bestrijden en security-incidenten onderzoekt. Om een betrouwbare, snellere gegevensanalyse mogelijk te maken koos het bureau samen met it-dienstenbedrijf NTT voor een nieuwe infrastructuur, op basis van EMC Powerstore-technologie van Dell.

In de categorie Public, ten slotte, werd de hoofdvogel afgeschoten door Mijn Burgerprofiel, dat eind 2018 werd opgestart. Het overheidsinitiatief geeft burgers een volledig overzicht van al hun data die bij de overheid bekend is en dit zowel op Vlaams, federaal als lokaal niveau. Een gebruiker kan online dossiers opvolgen, zijn gegevens inkijken, attesten downloaden, premies en vergunningen aanvragen, zijn eBox raadplegen en doorklikken naar het specifieke reeds bestaande e-loket. Ook bijvoorbeeld in de covidpandemie speelde Mijn Burgerprofiel een belangrijke rol. Zo hebben 4,9 miljoen mensen boven de 18 jaar hun uitnodiging voor een vaccin gekregen via het platform.

De zilveren medaille ging naar het Covid Safe Ticket. Als een van de eerste landen in Europa lanceerde België midden 2020 zijn CovidSafe-app en de Covid-certificaten. Vier maanden later al was de app 5,5 miljoen keer geïnstalleerd en werd het de best verspreide overheidsapp van ons land. Er was geen tijd om verschillende versies te ontwikkelen en te testen, het moest van de eerste keer raak zijn.

De IT Person of the Year voor Computable dit jaar niemand minder dan Stijn Bijnens. Bijnens richtte medio de jaren negentig het securitybedrijf Netvision op (later omgedoopt tot Ubizen) en was zo een van de grondleggers van de Belgische it-scene. Na de overname van Ubizen door het Amerikaanse Cybertrust (dat op zijn beurt opging in Verizon), verkaste Bijnens naar de Limburgse Reconversiemaatschappij, waardoor hij een sleutelrol kon spelen in de economische relance van de provincie Limburg. In 2018 werd bekend dat hij aan de slag gaat bij Cegeka, een van de grootste it-spelers van ons land. Bijnens werd er de opvolger van stichter en ceo André Knaepen en is de motor achter een indrukwekkend, internationaal groeiparcours, met overnames in Nederland, Zweden en Luxemburg. Momenteel telt Cegeka meer dan 5.000 werknemers en draait het bedrijf een omzet van bijna 745 miljoen euro.

Last, maar zeker not least, reikten we ook een Lifetime Achievement Award uit. Dit ging dit jaar naar Pierre Dumont van NTT, die de prijs overhandigd kreeg van niemand minder dan Prins Laurent. Dumont drukt al meer dan dertig jaar zijn stempel op het Belgische ict-landschap, van in het begin van de jaren negentig, bij ComTech, over Dimension Data tot bij NTT (dat Dimension Data overnam). Onder leiding van Dumont groeide Dimension Data uit tot een van de grootste integratoren van ons land en een van de belangrijkste partners van Cisco en EMC. Dimension Data had lang een typisch Waals en Brussels profiel, maar Dumont slaagde er in om ook Vlaanderen voor de charmes van het bedrijf te laten vallen. Toen Dumont enkele maanden geleden stopte als country manager van NTT België overzag hij zo’n 800 medewerkers die samen een omzet van 330 miljoen euro draaiden. 

Categorie Winnaar Social Innovation of the Year Digitale Wolven Runner-up: MolenGeek IT Project of the Year in SMB Market Realtime inzage in data en opslagruimte (BioRacer, VMware, Fujitsu, RVTools, Live Optics en Tracs Systems) Runner-up: Vernieuwing IT-infrastructuur (i-Force, Dell Technologies en NTT) IT Project of the Year in Enterprise Market Intelligente recyclageketen (Bebat en Cubitec) Runner-up: Cloud analytics in verzekeringssector (Federale Verzekering, Laco en SAS) IT Project of the Year in Public Market Mijn Burgerprofiel (Vlaamse overheid) Runner-up: CovidSafe (Digitaal Vlaanderen, Sciensano en eHealth-Platform, in opdracht van Interfederaal Comité voor Testing en Tracing) Tech Startup of the Year Deltaray Runners-up: Metamaze & Soda Next Generation Award Argus (AP Hogeschool Antwerpen) Runner-up: Personal Data Protection (Kulak Kortrijk) IT Person of the Year Stijn Bijnens (CEO Cegeka) Runner-up: Mieke De Ketelaere (Director Artificial Intelligence imec - IDLab) IT Lifetime Achievement Award Pierre Dumont

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Reacties van gasten worden niet direct op de site geplaatst. De redactie controleert vooraf of de reactie aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn:

Ik verklaar hierbij dat tekst rechtenvrij is en door mij gepubliceerd mag worden. Ik vrijwaar de eigenaar van Computable voor alle claims en daarbij ontstane kosten die uit publicatie hiervan zouden kunnen voortvloeien. Tevens ga ik akkoord met de algemene voorwaarden van de websites van Jaarbeurs b.v. en de hier bovenin genoemde spelregels.

De redactie behoudt zich het recht voor om reacties aan te passen, in te korten of te verwijderen. De redactie gaat niet in discussie over geplaatste of verwijderde reacties. IP-nummers worden enkel gelogd om misbruik te monitoren, maar niet gepubliceerd of op een andere manier gebruikt.

Het is de redactie toegestaan om de inhoud van de reacties te hergebruiken in de print en online titels van de uitgever van Computable.

Alle rechten voorbehouden © 2010-2022 Jaarbeurs ( 0.5359sec)